Exposities

19 april 2014 t/m 27 mei 2014

Stil zwijgend?

raamaffiche stil zwijgend website

De internationaal bekende fotograaf Alewijn Oostwoud-Wijdenes en kunstenaar Jan Reus maakten samen vrij surrealistische foto’s, die ontstonden door de belevenissen en waarnemingen van Jan in Amsterdam en Bergen waar hij regelmatig in kunstkringen vertoefde.

Alewijn stileerde deze waarnemingen in een tijdsbeeld. Daarnaast hebben ze onder andere een fotodocument gemaakt van mensen met een meervoudige handicap.
Het is alweer geruime tijd geleden dat we werden geconfronteerd met onaangenaamheden bij instellingen voor mensen met meervoudige zware beperkingen in onze samenleving. Dat liefde in de zorg ook deel uitmaakt van deze instellingen bleef vooralsnog onderbelicht. Jan en Alewijn mochten samen een fotoreportage maken binnen de gesloten afdelingen van deze instellingen. Een kleine selectie mogen wij u laten zien waarop de liefde en de zorg voor deze meervoudig gehandicapten duidelijk zichtbaar wordt.
Daarnaast worden er foto’s van Alewijn geëxposeerd die laag over laag zijn opgebouwd (dus niet fotoshoppen) ook hier komen allerlei soorten gevoelens omgezet in een beeld.

Jan Reus bracht zijn jeugd door in Greonterp en ging op school in Blauwhuis. Deze periode is cruciaal geweest voor zijn leven en zijn kijk op alles om hem heen.
Mede door zijn woordblindheid ging hij in beelden denken en zien; dromerig zwierf hij in de natuur, luisterend naar de geluiden om hem heen. Een beeld zegt soms meer dan duizend woorden. Op jonge leeftijd verhuisde hij naar Winkel in de kop van Noord-Holland. Daar ging hij samenwerken met Alewijn Oostwoud Wijdenes, door wie hij het schilderen ontdekte. Oostwoud Wijdenes was indertijd al een internationaal bekende fotograaf en hij liet Reus inzien dat je gedachten en emoties kon omzetten in beelden en schilderijen.

Reus exposeerde binnen een paar jaar zijn schilderijen door heel Nederland.
Zijn oeuvre bestaat inmiddels o.a. uit meerluiken, pictografische schilderijen.
De schilderijen van Jan in de vorm van meerluiken en pictogrammen roepen samen met de foto’s van Alewijn de expositie met de titel
Stil zwijgend? “ op.
U bent van harte uitgenodigd voor deze expositie.19 april t/m 27 mei 2014 in galerie BAS10 aan de marktstraat 3 in Sneek.