Exposities

14 maart 2015 t/m 21 april 2015

INKED ‘over tatoeages en kunst’.

Groepsexpositie met werken van kunstenaars over tatoeages.

Tatoeërders en kunstenaars vinden elkaar op het podium in galerie ‘ BAS 10 ‘.

Mensen hebben door de eeuwen heen tatoeages laten zetten om zichzelf te onderscheiden van anderen of deel te nemen aan wel dan niet religieuze rituelen. De tattoo dient ook vaak als rite de passage. Bijzondere levensgebeurtenissen worden vereeuwigd door het zetten van een tattoo. In het straatbeeld wordt de tattoo een steeds zichtbaarder fenomeen.

Er komen dan ook steeds meer tattoo shops, daarentegen sluiten er galeries. Een opmerkelijk verschijnsel om aandacht aan te besteden. Wat verbindt beide werelden en wat hebben ze gemeen? Beeldend Aktief Sneek met haar galerie BAS 10 wilde hieromtrent een expositie organiseren. Een uitdaging, twee op het eerste gezicht uit elkaar liggende werelden op een podium te zetten.

Voor de groepsexpositie INKED bij galerie BAS10 zijn verschillende kunstenaars uitgenodigd om werken te tonen die ofwel een directe link hebben met het thema tatoeages of waarbij het thema op een meer abstracte en/of poetische manier wordt benaderd. Er zitten kunstenaars tussen die zelf ook tatoages zetten. Veel van de deelnemende academisch geschoolde kunstenaars werken, overeenkomstig met tatoeërders met het medium inkt (balpen, waterverf, gouaches) waarbij het papier waar ze op werken de huid vormt voor de tekening. Naast werken op papier en (varkens)huid zijn er schilderijen, ruimtelijke werken en foto’s te zien.

In de galerie ligt o.a. een scriptie ter inzage van socioloog Jeroen de Vos die de tatoeage als sociaal verschijnsel bestudeerd heeft. Hierin zoekt hij naar een verklaring voor de opkomst van de tatoeage en probeert hij te weerleggen dat de tatoeage geen rol van betekenis meer heeft binnen onze maatschappij. Hij reageert o.a. op een artikel die Carel Peeters schreef in Vrij Nederland waarin hij over tatoeages beweert: ‘Het blijft huisvlijt in de categorie haken, pottenbakken en macramé, en is geen kunst’. Met deze expositie laten we zien dat de tatoeage leeft, ook onder kunstenaars die zich door de wereld van de tatoeage hebben laten inspireren zonder een waardeoordeel te geven. U bent van harte welkom te komen kijken.

De deelnemende kunstenaars zijn:
Eveline Smit, Frieda de Witte, Henrike Scholten, Jans Muskee,
Klasiena (Sieuwke Klaske) Soepboer,  Maria Jager, Marlies Hulzebos,
Pepijn van den Nieuwendijk, Rinke Nijburg, Sabine Liedtke,
Sander Wiersma, Toyah van de Ven.
Ex
positie komt mede tot stand met medewerking van Klassieke Academie Groningen.