Exposities

8 maart 2014 t/m 15 april 2014

Huid

Huid, de buitenkant van de dingen

Expositie Huid Galerie BASIn galerie BAS10 te Sneek wordt op 8 maart a.s. een zeer bijzondere tentoonstelling geopend met de titel ‘Huid’. De huid is de buitenkant van de dingen. Je kunt natuurlijk denken aan echte huid, bijvoorbeeld van dieren. Maar breder gezien is de buitenkant, de oppervlaktestructuur, vaak heel bepalend voor de manier waarop we een object – en dus ook een kunstwerk – beleven. Het maakt bijvoorbeeld nogal verschil of een object van glas of van brons is gemaakt. In galerie BAS exposeren vijf kunstenaars die elk op een heel verschillende manier naar de buitenkant van een object kijken.

Letterlijk met huid werkt Evelyn van Oosterhout. Het materiaal waar ze mee werkt bestaat voornamelijk uit natuurlijke restproducten, zoals vissenhuid en huiden van dieren die worden gevangen en vernietigd. Op beeldende wijze probeert ze de schoonheid en/of het kwetsbare van het dier te laten zien. Met een niet-logische combinatie, b.v. gebruiksvoorwerp van vissenhuid, laat ze de schoonheid van de door haar gebruikte materialen zien.

Erik Vos werkt voornamelijk met hout. Met name zijn schalen, gedraaid uit ‘groen’, dus nat hout, geven hem het gevoel constant in gevecht te zijn met de krachten van het hout.
De karakteristiek van het hout komt tot uiting in vervormingen, trekkingen en barsten. Door hier gebruik van te maken, krijgen de schalen en objecten de eigenheid die hen uniek maakt. Het verse/ natte van het hout maakt het werken ermee spannend en onvoorspelbaar. Elk object krijgt daardoor een geheel eigen huid.

Van Thea Figee zijn naast glas, ook schilderijen en grafiek te zien. “Mijn aandacht bij alles wat ik doe gaat vooral naar de huid van de dingen. Ik zoom in op structuren in bladeren of de vleugels van een libelle, de kleur van zand, maar ook de huid die mijn olieverven krijgen of geblazen glas. De ruwe huid herinnert aan de woestijn zoals ik hem ooit in Egypte zag. De intensiteit en sfeer ervan bleef me bij en heb ik in de huid van dit glasobject terug laten komen.”

De bronzen sculpturen van Andrijana Martinovic zijn ontdaan van overbodige massa en tonen zowel kwetsbaarheid als kracht. Ze zijn tegelijk toegankelijk en introvert. Het materiaal waaruit een beeld gestalte krijgt is voor haar gelijkwaardig aan de vorm en de inhoud van het werk. Het karakter van het materiaal blijft goed zichtbaar.

Jan Pitt fotografeert de buitenkant van de dingen. “Vanuit mijn achtergrond, de scheepvaart, vind ik het erg boeiend om scheepsresten te fotograferen. Sommige wrakken zijn een waar kunstobject zoals ze in het water of op het droge liggen. Tijdens reizen langs de kusten van Frankrijk en Engeland heb ik een hele collectie foto’s verzameld. Het thema van deze expositie sluit aan bij de scheepswrakken, omdat het omhulsel van het schip ook wel scheepshuid wordt genoemd. De foto’s van de wrakken laten scheepshuiden zien uit staal met roest, staal met kunst (graffiti), en hout.

De tentoonstelling in galerie BAS10 (Marktstraat 3, Sneek) wordt geopend op zaterdag 8 maart om 16.00 uur en duurt tot en met dinsdag 15 april.