Exposities

20 april 2019 t/m 25 mei 2019

Expositie “Berookte Beelden & Verder” Roma en Sinti toen en nu.

In deze dagen herdenken we de afschuwelijke gevolgen voor de mensheid van de Tweede Wereldoorlog. Terecht  wordt er veel aandacht besteed aan de Holocaust  met specifiek de moord op het Joodse volk. Ook de zigeunerbevolking heeft toen diep geleden. 

Ron Glasbeek werkzaam als beeldend kunstenaar en muzikant kreeg na zijn studie aan Minerva Groningen een diep bewogen hart voor de zigeunerbevolking in het Noorden van Nederland.
Onder de titel Berookte Beelden maakte hij de afgelopen jaren grisailles en werk in kleur met als thema verleden en heden van Roma en Sinti in Europa.
Hij exposeerde dit werk o.a. tijdens de zigeunerherdenking in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, bij de Europese Commissie in Brussel en in het Museum voor Romacultuur in Brno/Tsjechië.

Galerie BAS10 heeft hem nu gevraagd de komende weken te komen exposeren met een deel van de oorlogstaferelen en portretten van overlevers van de Holocaust, waaronder orkestleider Tata Mirando die in de oorlog onderdook bij Circus Tony Boltini.
Daarnaast zijn er ook naoorlogse taferelen uit woonwagenkampen te zien, portretten van markante hedendaagse Roma en Sinti vrouwen en nog veel meer.

De opening van deze expositie is op zaterdag 20 april 2019 om 16.00 uur en zal verricht worden door Peter Jorna adviseur voor Roma en Sinti.
Ook bent u alvast van harte uitgenodigd voor zondag 19 mei a.s. bij “De kunstenaar vertelt” om 15.00 uur in galerie BAS10, Suupmarkt 10 in Sneek.

Die zondag 19 mei is dan tevens de dag dat er herdacht wordt dat het 75 jaar geleden is dat er het grote zigeunertransport via Westerbork naar Auschwitz/Birkenau heeft plaatsgevonden.