Exposities

24 april 2015 t/m 2 juni 2015

70 jaar vrij, 1945 – 2015

Het alom gevierde zeventig jarige bevrijdingsfeest heeft ook Galerie BAS 10 in zijn greep. De galerie viert deze mijlpaal met de tentoonstelling ’70 jaar vrij, 1945-2015′, zowel op artistiek als op historisch gebied.

Heel symbolisch in dit verband is dat de galerie huist in een pand dat in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde, namelijk Suupmarkt 10. Destijds woonden de dames Masselink er, naar wie in Sneek een straat is genoemd. Deze dames bijzonder actief in het verzet tegen de Duitse bezetter. Ze stelden hun huis open als zogenaamde ’doorvluchtroute’ voor zowel joodse mensen als allerlei groeperingen uit het verzet. Ook lagen de wapens voor de Overval in de Blokhuispoort in Leeuwarden in de kelder van hun huis.

Aan de tentoonstelling zijn 21 kunstenaars gevraagd deel te nemen. Het thema bevat een driedeling, namelijk Suupmarkt 10 in de Tweede Wereldoorlog, 70 jaar bevrijding, en ten slotte: vrijheid en dan?

Tijdens de opening, op vrijdag 24 april om 15.00 heeft de heer B. Troostwijk van de Joodse Gemeenschap Leeuwarden zijn verhaal verteld. Mocht u ook nog een verhaal of persoonlijke beleving rondom Suupmarkt 10 in de Tweede Wereldoorlog willen delen, kunt u bij ons in de galerie BAS 10 terecht. Na de expositie geven wij uw informatie dan door aan de Vereniging Historisch Sneek.

Wij nodigen u van harte uit om samen met ons rondom het thema 70 jaar vrij 1945-2015 stil te staan.. De expositie duurt t/m 2 juni.

Deelnemende kunstenaars:

Jeroen Deen
Dimitri Feenstra
Paul van Goor
Dirk Hakze
Bauke Hobma
Theo Jaasma
Hilda Kanselaar
Frank Meijerink
Marianne Meuwese
Louis Oetelmans
Theo Schouten
Ada Stel
Gert Jan Slotboom
Frederik Steenbergen
Gerrit Terpstra
Henk van der veer
Irene Veltman
Ruth Vulto Gaube
Anneke van der Werff
Esther IJssels
Saskia Zuiderduin

70jaarvrij-affiche