Kunstenaars

Rein Pol

20158

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf 1976 is Rein Pol (Groningen, 1949) beroepsmatig werkzaam als kunstschilder.
Hij heeft steeds een scherp oog voor de zeggingskracht van het schijnbaar onbeduidende detail.
Elk thema dat Pol schildert wordt verbeeld in een heldere, harmonische compositie met grote aandacht voor lichtval, stofuitdrukking, ruimte- en kleurwerking. De schilderijen zijn niet bedoeld als exacte kopie van de werkelijkheid om ons heen, maar als verbeelding van de éigen werkelijkheid!
Hans van Seventer schreef eerder: “De onderwerpen van Rein Pol’s schilderijen bewegen zich tussen het doodgewone en het absurde. Hij schildert muziekinstrumenten zowel als een fles met daarin de foetus van een varken. Soms stijgt de mestgeur op uit zijn landschappen, dan weer zwoegt een Groningse boemel langs steile oevers van een Noors fjord. Zijn zelfportretten vormen op zich al een collectie: in de spiegel van de badkamer, in een glazen vitrine omringd door ‘gohst of the past’, of gewoon met een potje augurken als teken van zijn waardigheid”.
Met zijn werk wordt Pol wel gerekend tot de Noordelijke Figuratieven.

Pol werkt bijna uitsluitend in alkydverf en olieverf.  Meestal op paneel, soms op linnen.

Rein Pol exposeert veel in Nederland, de laatste tijd vooral bij noordelijke galerieën in, Groningen, Veendam, Den Andel en Hindeloopen.
In het buitenland exposeerde hij in Duitsland, Noorwegen, Polen, Zwitserland en Indonesië.
Met de zgn. Zwiggelte groepexposeerde hij in Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada en Australië.
Belangrijke solo-tentoonstellingen had hij in De Weem in Westeremden, Museum De buitenplaats in Eelde, en Slot Zeist in Zeist.
Veel werk van de schilder is opgenomen in particuliere collecties. Verder zijn schilderijen van zijn hand in bezit van o.a. het Drents Museum in Assen, Museum Smallingerland te Drachten, de Vrije Universiteit van Amsterdam, de ING-Collectie en de Philips Collectie te Eindhoven.

Rein Pol gaf vanaf 1978 zo’n 15 jaar les aan de Groninger Academie Minerva.
Op dit moment is Pol als docent verbonden De Klassieke Academie te Groningen.

Hij woont en werkt in Stedum, een dorpje aan de spoorlijn tussen Groningen en Delfzijl.
Pol is gescheiden en heeft drie dochters.

Website