Exposities

29 oktober 2016 t/m 6 december 2016

 ’t Open Noorden.

Het fascinerende van het Open Noorden van Nederland, met haar afwisseling van water en land, wordt in galerie BAS10 uitgebeeld door vier schilders en een glaskunstenares: Geert de Weerd, Dinie Boogaart, Jan Mostert en Janhendrik Dolsma en glaskunstenares Trijnie Mohlmann. Zij exposeren hun werk rondom dit thema tijdens een expositie getiteld: ‘t Open Noorden.

Trijnie Mohlmann maakt massieve gegoten glasbeelden d.m.v. de glastechniek Sandcasting.
Vloeibaar glas gegoten in een zandmal, hierdoor krijgt dit glas de karakteristieke ruwe “zandhuid”.
Tevens maakt ze klein werk in gemengde media in bijenwas (encaustiek) op paneel.

Geert de Weerd: Het varen en droogvallen in de zomer rondom en op het Wad hebben mij vele avonturen bezorgd. Stormen, bijna stranding, de schuimkoppen, de noodzaak van het uitgebalanceerde jonktuig etc. Deze reizen blijven mijn inspiratiebron om te schilderen. In mijn hart blijf ik een zwerver daarom blijft t open noorden met het haar geweldige speling van licht, land,wind en water mij trekken. 

 Jan Mostert laat zich in zijn werken steeds mee slepen door de uitgestrektheid van Noord Nederland.
De meeste schilderijen zijn dan ook gerealiseerd in zijn atelier aan de wadkust. Het gebied rond de zeedijken en het wad zijn o.a de landschappen die op het doek worden vastgelegd. Het is (nog) één van de weinige streken in Nederland waar de combinatie wind en horizon het beeld en het gevoel bepalen. De karakteristieke weergave van de spanning tussen fraaie luchten en sober land is krachtig neergezet. Zijn werk kenmerkt zich ook door leegte en stilte.

Janhendrik Dolsma:
Mijn liefde voor de landschapsschilderkunst werd gewekt op academie Minerva. Het begon met Jacob van Ruysdael. Zijn gezicht op Haarlem met Bleekvelden (uit 1670) blies me compleet van de sokken. Daarna volgde een hele rits andere schilders. Daarnaast heb ik van jongs af aan een diepe liefde voor het wad en de wadden-eilanden ontwikkeld. Het gevoel van vrijheid en ruimte werkte ik uit met pastelkrijt, de omstandigheden op de eilanden kunnen zomaar veranderen. Tegenwoordig werk ik uitsluitend met olieverf op paneel en alleen nog in het atelier. Ik werk met vrij dunne, transparante lagen, het zgn. glaceren. Een oude techniek, vooral voor het schilderen van wolken.
Naast het schilderen heb ik een eigen YouTube kanaal. Daar zet ik met enige regelmaat een kort filmpje op over hoe ik mijn kleuren meng tot het ontstaan van een schilderij. Van mijn site kun je 2 keer een film van een uur downloaden, waarin ik mijn werkwijze uitleg terwijl ik een schilderij maak.

De schilderijen van Dinie Boogaart hebben ruimte nodig en het zijn niet alleen de formaten die daarbij een rol spelen. Het zijn vooral de prachtige, warme, contrastrijke en sprankelende kleuren en heldere lichtpartijen die haar krachtig aangezette figuren zo naar voren laten komen, waardoor zij bezit nemen van de omgeving. Deze gloedvolle kleuren worden bereikt door steeds glacerende lagen over elkaar aan te brengen. Zij maakt veel gebruik van complementaire kleurcontrasten.
Kleur, licht en clair-obscur zijn de belangrijkste beeldbepalende elementen. Een schilderij van Boogaart ontstaat vanuit een zeer directe betrokkenheid met het onderwerp.

De expositie duurt van 29 oktober tot 6 december 2016. U bent van harte welkom.

12345