Exposities

19 september 2015 t/m 3 november 2015

Romantiek

7

Vanaf zaterdag 19 september exposeert in galerie BAS 10 een aantal kunstenaars onder de vlag van de Romantiek. Je kunt de Romantiek als stroming plaatsen aan het einde van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw. Je kunt de Romantiek ook zien als een instelling, een mentaliteit, waarbij het gevoel, het subjectieve, de natuur en het spirituele belangrijke trefwoorden zijn. En in die laatste zin vinden we tegenwoordig dan ook nu nog kunstenaars die romantisch werk maken.

Diederik Kraaijpoel:
De in 2012 overleden Diederik Kraaijpoel heeft zijn eigen werk meerdere malen romantisch genoemd. Niet in de zin van de herder die zijn schaapjes hoedt of de boer die het koren maait, maar als uitdrukking van het Andere, de blinde, bewusteloze natuur. Kraaijpoel zelf: “Het gaat erom dat je de vormen van de natuur herkenbaar weergeeft, maar zo dat je uitdrukt dat ze er alleen voor zichzelf zijn, ondoordringbaar voor jouw begrip.”

Sara van Epenhuysen:
De romantiek waar ik, al schilderend, uitdrukking aan probeer te geven, ligt voor mij bij patronen en ritmes. Vaak breng ik stoelen of rekjes herkenbaar in beeld maar het zijn niet die voorwerpen waar het mij om gaat. Ik kijk naar het licht dat over die dingen valt en zie ze dan als onderdeel van boeiende patronen. Die patronen in vormen en kleuren zijn de onderwerpen die ik uitwerk op mijn schilderijen.

Gert Jan Slotboom:
De romantiek in het werk van Slotboom lijkt afwezig, echter niets is minder waar. Inderdaad houdt hij zich ver van het gangbare besef van romantiek. Geen opwaaiende zomerjurkjes, zonsondergang of kaarslicht. Geen vlucht uit de werkelijkheid (wat de romantiek feitelijk is), maar juist een vlucht in de werkelijkheid. Bij Slotboom is de romantiek minder voor de hand liggend, rauw en kaal. Eenzaamheid en melancholie zijn steevast de ondertonen in zijn werk, zo ook bij het werk dat nu bij BAS10 te zien is. Hij acht dit noodzakelijk om dieper door te kunnen dringen tot
het wezen van de mens en het voor de kijker toegankelijk te maken. De kracht van kunst is dat het de toeschouwer meer laat zien dan wat feitelijk
is afgebeeld.

Martin Sijbesma:
De bewuste keuze om kunstschilder te worden was er al als kind. Het was vooral de realistische schilderkunst die mij boeide, vooral uit de 17e en 18 en 19e eeuw. Mijn werken hebben een warme, romantische en verstilde inslag door de kleur en compositie. Ik ben gespecialiseerd in stillevens veelal met oude voorwerpen die beschadigd zijn, oude gebouwen en oldtimers in een romantische omgeving met mensen, honden, koeien en weidse landschappen. Ik vervaardig mijn schilderijen vrijwel uitsluitend in de zogenaamde glaceer techniek (laag over laag) op doek en paneel. Tevens laat ik mij inspireren door de vele toer tochten die ik zomer daags maak met onze oldtimer. Mede hierdoor krijg ik opdrachten om de oldtimers te schilderen. Ook maak ik in opdracht met rood krijt veel portret tekeningen.

Fonny van Raaijen – dierenschilderijen op oud hout:
Fonny van Raaijen, nu alweer een aantal jaren woonachtig in Hoevelaken, begon haar jeugd op het Friese platteland. Daar vatte zij een liefde voor dieren en oude materialen op, die niet meer overging. Fonny zelf zegt hierover; ‘Ik denk dat mijn schilderingen mede voortkomen uit de mooie herinneringen van die tijd.’ Dieren zijn vaste gast in haar kunst.
Voor een optimale harmonie probeert zij de ruigheid en de details van het oude doorleefde hout, zoals spijkergaten, noesten en oude verflagen, samen te laten gaan met de  geschilderde dieren.
Deze samenwerking vormt het perfecte decor voor haar rustieke schilderingen.

Zondag 25 oktober vanaf 15.30 uur vertellen de kunstenaars in de galerie BAS 10 van hun werk.

Theo Jaasma onze eigen Sneker kunstenaar zal tegelijkertijd in galerie BAS 10 een najaars/verkoopsalon van zijn eigen werken houden.

Zondag 4 oktober vanaf 15.30 uur vertelt Theo Jaasma in galerie BAS 10 over zijn werk.

U bent van harte welkom. De expositie duurt t/m 3 november 2015.

allen