17 september 2016 t/m 25 oktober 2016
In galerie BAS10 exposeren van zaterdag 17 september tot 25 oktober
– Hannie Kamstra –schilderijen,
– Betty van der Kamp – ruimtelijk werk en
– Hiltje Wijnia – sieraden.
Tevens wordt er in de zijvleugel van de galerie een verkoopsalon gehouden van textiele kunstwerken van Geeske van Drogenbroek en Thisa Schut.
Hannie Kamstra: “Het leven en werken in mijn tuin is door de wisseling van de seizoenen een voortdurende bron van inspiratie. Wat mij fascineert is je eigen kwetsbaarheid t.o.v. de natuur. Dit in een beeld te vangen is steeds weer een reden om te schilderen. Schilderen geeft vrijheid met verf en doek, als het goed is ontstaat er een beeld dat op zich zelf staat, dat zich niets aantrekt van de aanleiding die er aan vooraf ging. Hannie Kamstra doorliep haar opleiding aan de Academie Minerva te Groningen. Werk van haar is terug te vinden in diverse particuliere collecties. Zij exposeerde oa. in Leeuwarden, Sneek, Zwolle,Groningen,Bergen (NH) Franeker en Harlingen.www.kunsthiem.nl
Betty van der Kamp: “Ik werk interdisciplinair, dat houdt in, dat het onderwerp eerst komt en vervolgens zoek ik dan naar een wijze om dat uit te drukken. De ene keer wordt het een ruimtelijk werk, de andere keer blijft het werk in platte vlak. Hierbij twee voorbeelden van mijn interdisciplinair werk.
De rampzalige omstandigheden van de wereldwijd verspreide vluchtelingen vervullen mij met een gevoel van machteloosheid. In BAS10 heb ik daarom ter plekke een installatie verwezenlijkt die hieraan uiting geeft. Een tragische boot en 100 gevouwen bootjes van zwart papier.
De gesigneerde bootjes zijn te koop. Vijf euro per stuk. Het geld, dat ik ontvang maak ik over aan Oxfam/Novib.
Stenen bijvoorbeeld zijn samengebalde geschiedenis, oorsprong en reis.
De stenen die ik in de branding in Noord Denemarken verzamelde, zij zijn getuigen geweest van ontstaan der aarde. Ik wil ze dan ook zo sec mogelijk portretteren.
Hiltje Wijnia: “Ik geef vorm aan een sieraad als een gedragen object, al dan niet inhoudelijk beladen. Ik werk het liefst vanuit een thema,zoals de omgeving, oude friese tradities,wereldse gebeurtenissen. Als materiaal kan ik alles gebruiken. Het onderzoek van materialen, het toepassen van verschillende technieken en het zoeken naar de juiste vorm is een uitdaging voor mij. Zo ontstaan mijn grensverleggende sieraden, die niet alleen draagbaar zijn, maar ook als objecten kunnen worden bekeken. Ik houd zowel van het minuscule als van het grotere werk en van ruimte.
Tevens is er in de zijvleugel van BAS10 een verkoopsalon van textiele kunstwerken.
Geeske Bangma: “Mijn favoriete bezigheid is met de hand structuren borduren met behulp van een eenvoudige naaimachine. Ik werk daarbij met meerdere lagen borduursels over elkaar heen, gebruikmakend van de door mijzelf geschilderde transparante lapjes. Zo probeer ik in textiel de seizoenen in de natuur vast te leggen of een weerspiegeling in het water, alles vormt een inspiratie bron”. Naast textiel panelen maakt zij ook halssieraden en bewerkte kragen. Haar werk bevindt zich op de grens van toegepast en autonoom. Zij exposeerde in binnen en buitenland www.g-bangma.nl
Thisa Schut: “Zolang ik me kan herinneren ben ik al bezig met tekenen, schilderen en naaldkunst. Grotendeels als autodidact. In 2012 besloot ik de opleiding “Meer dan Textiel”in Groningen te doen. Het werk op deze expositie is het resultaat van de afgelopen jaren en mijn eerste stap weer ‘naar’ buiten. Mijn borduursels zijn allemaal met de hand en naar eigen ontwerp gemaakt. Vlinders zijn op dit moment mijn grote inspiratiebron. Vanuit hun prachtige kleuren,vormen en patronen stel ik mijn ontwerpen samen. Dat borduren veel tijd kost (per werkstuk ben ik zo’n 130 uur bezig) is voor mij geen nadeel. Ik vind het fijn om in een wereld die ik als erg hectisch en lawaaierig ervaar, steeds terug te komen in de stilte van het werken met draad en naald, als een meditatie. Ik zoek mensen die misschien samen met mij willen borduren,die ik op gang kan helpen met hun eigen ontwerpen. Vlinders lijken mij een mooi uitgangspunt.