Exposities

7 november 2015 t/m 15 december 2015

Expositie Geertje Geeske Geertsma, Bartle Laverman, Marijke Sjollema

In Galerie BAS 10 te Sneek wordt zaterdag 7 november om 16.00 uur de expositie geopend met werk van Geertje Geeske Geertsma- vertekeningen, Marijke Sjollema- werken op papier en Bartle Laverman- olieverf op doek. Theo Schouten houdt tegelijkertijd in de zijvleugel van BAS een najaarssalon van driedimensionale abstracte belevingen. Trudy Vroom zal tijdens de opening op de bandoneon spelen. De expositie en salon duren t/m 15 december.  

Geertje Geeske Geertsma over haar werk:
De werken die ik toon noem ik ‘vertekeningen’. De basis van een vertekening is een foto waar een potloodlaag bij komt. Die laag bestaat uit haar…… héél veel haar. De haren op de vertekeningen staan symbool voorverbinding, het zijn contactdraden. De wereld wordt er zachter door maar ook ruiger en we kunnen ons er in verbergen.

Dieren en mensen zijn tijdens onze wordingsgeschiedenis in gescheiden werelden terecht gekomen. Maar als het gaat om seks, om baren en zogen komt het dier, dat onder de rede verborgen ligt, als vanzelf naar de oppervlakte. Er zijn dan geen scheidslijnen meer en rangorde is een illusie. Alles is met elkaar verbonden. Op basis van empathie ontstaan liefdevolle verbindingen. Dit invoelen vereist intelligentie, niet de intelligentie van de rede maar de intelligentie van het lichaam en van het hart. Het is een weten zonder woorden. De rede kan alleen maar weet hebben van liefde, empathie en schoonheid als ze zich laat aansturen door iets wat veel ouder is en wat veel dieper in de mens verborgen ligt.

Bartle Laverman laat een zestal interieurs zien op formaat 90 x 130 cm in olieverf.
Laverman schildert in de vrolijke kleuren van het expressionisme en elk schilderij nodigt de beschouwer uit er een eigen verhaal bij te bedenken (maar dat hoeft niet).

Marijke Sjollema woont en werkt in Leeuwarden en in haar atelier aan de kustvan het Zweedse eiland Öland gelegen in de Oostzee. Haar werk is geïnspireerd door de ‘natuurlijke’ omgeving die haar omringt. De Zee, het eiland natuurlijk, de bewoners van de zee, het noorderlicht, trekvogels, de bloemen. Maar ook herinneringen, het verlangen, identiteit, en de verbindingen van mensen en naties door water.‘Lange tijd verblijven in het Noorden, in de winter, roept de leegte van het witte land ook die hele specifieke melancholie op, afscheid nemen van de kleuren van de wereld’.De adem bevriest, brengt ijsbloemen voort, het grootste gevaar is wachten op dooi.
Soms transporteert ze een geschilderde herinnering naar de nieuwe omgeving en hecht ze het met draad als een lappendeken, hopende op een genezing van het litteken .Dan duikt ze onder en ontmoet een dolfijn.

Theo Schouten houdt een verkoopsalon in de zijvleugel van galerie BAS 10.
Zijn werk noemt hij driedimensionale abstracte belevingen. De naam die het beste overeenkomt met wat ik maak. Uitgevoerd met primaire kleuren en op papier, linnen of kunststof verwerkt, waarin ik dan vervolgens weer insnijdingen maak of juist opdik om spanning te creëren .Geometrische vormen, structuren en lijnen hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht voor mij gehad. De werken van ‘de Stijl” , Gerrit Rietveld en  M.C. Escher zijn mijn voornaamste inspiratiebronnen voor HOOFDZAKEN geweest, de naamgeving voor mijn totale werk. Inhoudelijk is mijn werk gebaseerd op de wijze waarop mensen functioneren. Wat mij bijzonder intrigeert zijn de contrasten tussen rond, afgerond en hoekig, recht en rechtlijnig.  De contrasten tussen mechanisme en autonomie, tussen hersenprocessen en -commando’s, en menselijke instincten en gedragingen. Deze contrasten tracht ik in mijn werk te visualiseren.

Trudy Vroom zal tijdens de opening op de bandoneon spelen.
De bandoneon is haar grote passie. Haar bandoneon is in 1920 gebouwd in Duitsland.
Trudy zegt:”Ik vind het plezierig om samen te werken met beeldend kunstenaars. Je kunt mij 7 november enkele Argentijnse nummers horen spelen. Daarna ga ik verder met wereldmuziek op accordeon: een mix van klezmer, balkan, zigeuner en bretons.

affiche

collage