Exposities

1 februari 2015 t/m 10 maart 2015

Expositie “Ecce Homo” van Gert Jan Slotboom.

Galerie BAS10 toont Ecce Homo van Gert Jan Slotboom

Door Dolf Alberts

Zaterdag 31 januari a.s. opent Galerie BAS 10 in Sneek een expositie van een serie schilderijen onder de titel Ecce Homo van Gert Jan Slotboom. “Zie de mens” toont op soms confronterende wijze de eenzame en kwetsbare schoonheid van ons stervelingen.

Gert Jan Slotboom (Wageningen, 1957) heeft door de jaren heen een machtig schilderoeuvre opgebouwd. Hij is dan ook een schilderpsychopaat die graag in series werkt. Deze kenmerken zich door verwondering, desolaatheid en eenzaamheid. Geschilderd vanuit het perspectief van een verbaasde buitenstaander. In zijn schilderijen is altijd sprake van een spanning, die tegengestelde adjectieven oproept; onbarmhartige schoonheid, beklemmende behaaglijkheid.

Sterker nog zijn de dubbele gevoelens in zijn schilderijenreeks Ecce Homo. De serie toont, op levensgrote doeken, de mens in zijn (bijna) naakte, onbeschermde kwetsbaarheid. Eenzaam, pijnlijk. Rauw en zonder opsmuk. In forse penseelstreken, maar tegelijk rijk gedetailleerd. Voor de beschouwer wordt het er niet makkelijker op. De portretten zijn soms tergend confronterend. Ze vergen iets van de toeschouwer – die zich een voyeur voelt, beschaamd en onbeschaamd tegelijk. Maar waarin we ook onszelf zouden kunnen herkennen. Individu en toch universeel. We worden gewaar wat we werkelijk zijn: tempels van kwetsbaarheid, eenzaamheid en sterfelijkheid. En van een onbarmhartige schoonheid.

Gert Jan Slotboom studeerde in 1983 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Volgens eigen zeggen heeft hij “daar het meest geleerd van zijn muziekdocent”.

Ecce Homo – Gert Jan Slotboom, Galerie BAS10, Suupmarkt 10 Sneek; 31 januari 2015 – 10 maart 2015.

Op zondag 1 maart a.s. om 15.00 uur vertelt de kunstenaar in de galerie over het werk. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.