Exposities

14 september 2018 t/m 27 oktober 2018

Expositie Boek(en)Kunst

Noordelijke boekkunst in Galerie BAS10 

Vrijdag 14 september om 16.00 uur is de opening van de expositie Boek(en)Kunst in Galerie BAS10 Suupmarkt 10 in Sneek. De expositie staat in het teken van boekkunst en veertien verschillende kunstenaars uit Friesland en Groningen laten zien wat zij onder boekkunst verstaan.

Boekkunst
Nu het boek als gebruiksvoorwerp meer en meer wordt vervangen door computer en e-reader, ontwikkelt het boek zich tegelijkertijd als een kunstvorm met verschillende uitingsvormen.  Steeds meer kunstenaars en grafische vakmensen voelen zich aangetrokken tot deze  boekkunst – dat blijkt ook uit het groeiend aantal margedrukkers, papiermakers en handboekbinders.
Helemaal nieuw is dit echter niet; door de tijd heen kruisten boek en kunst regelmatig elkaars pad.
Moderne reproductiemethodes in de jaren zestig vorige eeuw werden door kunstenaars opgepakt om een groter publiek te bereiken in boekvorm of druksels. Ook in de jaren tachtig en negentig werd de vorm van het boek met al zijn facetten regelmatig opgepakt door kunstenaars.
Deze ontwikkeling is de leidraad geweest bij het opzetten van een Boekkunstnetwerk in Noord-Nederland en bij het inrichten van de expositie Boek(en)Kunst.

De expositie laat een dwarsdoorsnee zien van wat er gemaakt wordt in het noorden op het gebied van boekkunst: voorwerpen die gemaakt worden in boekvorm of met de boekvorm als uitgangspunt. Ook zijn er verschillende kunstenaarsboeken te bewonderen.

Er is werk te zien van Machiel Braaksma (Kunstenaarsboeken), Lisette Durenkamp, (Papiermaker en Papierobjecten), Lyske Gais de Bilt & Lia Duinker (Boekarmband), Wim Gremmen (Kunstenaarsboeken en Papiermaker), Klaasje Hager,(Papierdecoratie), Marga Houtman (Kunstenaarsboeken), IJke Lichthart, (Bibliofiele uitgaven), Susanna Lemstra (Boekobjecten), Pien Rotterdam, (Papiermaker en Kunstenaarsboeken), Baukje Schepping (Kunstenaarsboeken en Kalligrafie), Gerrit Terpstra (Kunstenaarsboeken), Jan de Waard (Bibliofiele uitgaven en Speciale dozen), Willem Winters (Perio, Bibliofiele uitgaven), Titi Zaadnoordijk, (Kunstenaarsboeken)

Het BoekKunstNetwerk is een plaats waar professionals elkaar kunnen ontmoeten om kennis en ervaring uit te wisselen, amateurs vinden hier de leermeester die ze zoeken of plekken waar materiaal verkrijgbaar is. Het Boekkunstnetwerk wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor de Cultuurparticipatie in het kader van immaterieel erfgoed en het levend houden van ambachten. De initiatiefnemers van het netwerk richt zich echter niet op een verdwijnend ambacht maar wil vakmanschap naar deze tijd brengen en nieuwe mogelijkheden onderzoeken. De expositie duurt t/m zaterdag 27 oktober.

Zondag 14 oktober is er galerie BAS10 ‘De kunstenaar vertelt’.
Aanvang 15.00 uur.
Toegang gratis.

U bent van harte welkom.