Exposities

16 september 2017 t/m 21 oktober 2017

Een weg te gaan

Van 16 september t/m 21 oktober 2017 is er in galerie BAS10 in Sneek een expositie te bezichtigen van de kunstenaar Hans Pruijn met de titel “Een weg te gaan“. Hans Pruijn  geboren op 10 mei in 1957 in Zeist, heeft in diezelfde plaats een atelier. Na verschillende omzwervingen heeft hij in Arnhem de Academie voor Beeldend Kunsten doorlopen. Een lijn door zijn werk vormt de structurele tweestrijd tussen mens/natuur en cultuur.

Pruijn verft dat het een lieve lust is. Zinderend en vol zijn zijn penseelstreken en kleuren. Heftig werk. Durf ernaar te kijken dan zuigt het je op. Zijn schilderijen relativeren, duiden, analyseren, dromen en verleiden. Er staan mensen op. Er gebeurt altijd wat, maar je krijgt het niet cadeau.

Hans Pruijn:”In praktisch al mijn schilderijen/landschappen is een weg met overdreven perspectief geschilderd en heeft  ‘deze weg’ een inhoudelijke symbolische betekenis. Inspiratie voor ‘deze weg’ is één van de laatste werken van Vincent van Goghs schilderij “Kraaien boven het korenveld”. Van Gogh gaf dit schilderij een dramatische geladenheid die rechtstreeks voortkwam uit de toestand van neerslachtigheid waarin hij verkeerde. Zijn “weg” (te gaan) leidt naar droefheid en eenzaamheid. Ik gebruik in mijn werk dezelfde weg (perspectief) in het landschap maar probeer het beeld een positieve wending te geven. Mijn weg (te gaan) leidt wel naar ruimte en positiviteit. Alleen zijn kan dan juist prettig zijn en door de veelal aanwezig geschilderde palen is er altijd ‘een weg ‘ terug,  zij geven houvast/stabiliteit, een gangbare route in ons leven”.

Tevens is er een expositie/salon in de zijvleugel van Dimitri Feenstra (1977). Hij studeerde aan de kunstacademie Minerva en 2e fase Frank Mohr Instituut in Groningen. Momenteel woont en werkt hij in Oranjewoud. Dimitri maakt modeltekeningen en schildert naast autobiografische schilderijen vooral landschappen met olieverf. Het liefst naar waarneming en vaak op paneel. Zijn manier van schilderen oogt schetsmatig en spontaan. De composities houd hij bewust eenvoudig. De sporen van de penseelstreken en huid van de verf zijn zichtbaar en daardoor belangrijke beeldende elementen. Het gaat hem meer om de sfeer en ervaring van een landschap weer te geven dan een exacte, natuurgetrouwe weergave van de werkelijkheid. Hij zet zijn ervaring en gevoel op dat moment om in een schilderij. Naast de bosrijke omgeving waarin hij woont is het waddengebied een geliefd onderwerp om te schilderen. De Friese waddenkust en de waddeneilanden met zijn vaak indrukwekkende luchten en de veranderingen van het mooie licht zijn een bron van inspiratie, hij staat er dan ook vaak te schilderen.

U bent van harte welkom.