Exposities

25 januari 2014 t/m 4 maart 2014

Back to BAS10

Een onderdeel van de doelstelling van stichting BAS10 is jonge kunstenaars van verschillende noorderlijke kunstacademies in Nederland te volgen als ze net zijn afgestudeerd. Onderstaande jonge kunstenaars hebben eerder in BAS10 geëxposeerd en waren zeer enthousiast nieuwe werken in BAS10 te kunnen tonen.

Irene Veltman: “Zonder voorbedachte rade zijn de deze keer in galerie BAS10 geëxposeerde schilderijtjes van mij een samenvatting van de onderwerpen uit de afgelopen vier jaren. Ik zou dit graag samenbrengen onder het woord ‘unheimlich’, wat vertaald uit het Duits, iets akeligs, duisters of onheilspellends betekent. Het woord herbergt echter ook het begrip ‘heimlich’, wat vertaald wordt met vertrouwd en huiselijk. Mijn schilderijen beelden eigenlijk vertrouwde onderwerpen uit, die een duister geheim lijken te verbergen.”

Coby Schoonhoven: In mijn schilderijen laat ik het leven van alledag zien. De onderwerpen vind ik dicht bij mijzelf: de mensen om mij heen, de omgeving en de voorwerpen die ik zie. In mijn werk probeer ik een warme en ingetogen sfeer te leggen. Kleurgebruik is daarbij van belang alsook de schildertoets. In de vorige expositie van Galerie Bas liet ik een aantal schilderijen van mijn dochter zien dat waren geen uitgewerkte portretten, maar min of meer anoniem geschilderde personen die geconcentreerd bezig zijn met een alledaagse handeling. Nu toon ik landschappen en kleine stillevens, geschilderd met olieverf op paneel.

Lysanne van der Hoeven: Mijn beeldend werk komt tot stand vanuit een abstract gevoel of idee van ruimte. Deze ruimte voelt vertrouwd, maar tegelijkertijd ontstaat er een gevoel van ontheemding. Het contrast tussen deze gevoelens roept een levendige herinnering bij je op van een ruimte die niet meer is dan een ‘kiekje’ van de ruimte die je hebt gekend. De tijd staat stil en je wordt samen met het behaaglijke gevoel – dat je bij het ervaren van de ruimte krijgt – weggezogen, in een toch raadselachtige herinnering van een ruimte die had kunnen bestaan, maar niet klopt met je verwachting van een ‘gewone’ ruimte.
Bij het binnengaan van mijn werk vul jij de ruimtes, die zowel twee- als driedimensionaal worden verbeeld, met je eigen associaties en herinneringen.

Marten Huitsing: Ik ben een geboren en getogen noorderling uit Bedum. Waar vroeger niet echt ruimte voor was is gelukkig later toch weer naar boven gekomen; de liefde voor de schilderkunst. Na een korte en verkennende periode van zelfstudie heb ik van 2005 tot en met 2010 zijn opleiding aan de Klassieke Academie voor schilderkunst in Groningen genoten. De schilderijen van mij zijn gemaakt met veel waardering voor het werk van de klassieke grootmeesters. De kleine verhaaltjes, vaak in de titel van het werk verstopt, zijn veelal met melancholie doorweekt maar vooral bedoeld als eerbetoon aan de vrouw, mijn meest favoriete onderwerp. Licht, schaduw en kleur zijn de andere hoofdrolspelers waarmee in het schilderij diepte en contrast wordt gemaakt.

Stijn Rietman: Exposeren bij galerie BAS10 is voor mij de derde keer en met groot plezier!
Hoewel mijn eerdere werk vaak enige dramatiek in zich draagt, zoals bijvoorbeeld in ‘doof, blind en kreupel’, verschuift meer en meer het accent naar deze twee aspecten: Stilte en eenvoud. Hierbij horen o.a. onderwerpen als stapeltjes stenen in de tuin, de vensterbank of hoekjes in het atelier. Ook vervreemding is een thema dat soms in mijn werk naar voren komt, zoals bijvoorbeeld in ‘Doorstaan’; je onderwerp net even iets anders benaderen kan zorgen voor een vreemde beleving van de werkelijkheid. Dat vind ik spannend.
Wat ons allen bindt is waarnemen. Wat ons doet verschillen van elkaar is de mate van verwondering hierover.

U bent van harte welkom deze jonge kunstenaars opnieuw met ogen te volgen in galerie BAS10 aan de marktstraat 3 in Sneek van 25 januari t/m 4 maart.